[code][/code]

How To Make Sure Crossfire Is Working Correctly?

Need some help? It could be here...
LtMatt
Cadet
Cadet
Posts: 17
Joined: Tue Apr 29, 2014 8:59 am
Location: Norwich

How To Make Sure Crossfire Is Working Correctly?

Post #1 by LtMatt » Mon May 12, 2014 9:43 am

I've seen a few posts recently about people unsure if their crossfire system is working properly. There are two methods to check that crossfire is working as it should. I will explain these now and how to set them up so you can make everything is working as it should be.

First of all i strongly recommend all crossfire users to download the latest version of MSI Afterburner and install it, run it, then restart your pc when prompted. Make sure you install RivaTuner as well when you run the installer.


Download Link
http://www.guru3d.com/files_details/msi_afterburner_beta_download.html


When you have done that we first need to disable ULPS to get the most out of our crossfire setup. ULPS is a handy power saving trick that shuts off your second gpu when idle. It will save you a little bit of electricity but unfortunately it does come with a small performance penalty. I recommend you turn it off. You will gain about 5% extra performance with it off, assuming you run at stock clocks. If you overclock you absolutely must turn it off to get good results.

So if you decide to disable it, this is easily done via afterburner settings. Scroll down to the bottom and put a tick in 'Disable ULPS'. After this you will be prompted to restart your pc.

Copy these settings, click ok, restart.


Image


Basic Method - Quick Way To Check If Crossfire Is Working

Once you've installed the latest beta driver and then afterburner open up CCC. (Catalyst Control Centre)

Click preferences in the top right hand corner and make sure Advanced view is selected, like so


Image


Crossfire should be enabled by default after installing the driver. Open the performance tab on the left. Click AMD CrossfireX. Ensure that Enable CrossfireX is selected. Note only Windows 8 users will see the option below that. The option to enable/disable crossfire is not preset for 7990 users. Should you wish to disable crossfire for a specific game you need to create a profile within 3d applications and select the game exe, add it, then disable crossfire and click apply.


Image


Next we need to make sure frame pacing is enabled. Again this should be on by default, but just double check. Go to the gaming, then 3d applications on the left. Click X to close CCC to the taskbar.


Image


Right Click the CCC icon (Image) in your taskbar. Go to 1.AMD Radeon >> Show CrossfireX Logo. Tick that like in the picture below.


Image


Now whenever a 3D Application loads, if Crossfire is working then you will see a small CrossfireX logo in the top right hand corner. This will tell you that Crossfire is working as intended.


Image


Advanced Method - Slower But More Thorough Method To Check That Crossfire Is Working - Will Allow You To Better Monitor GPU Performance


There is also a more advanced method to monitoring crossfire usage and general gpu performance. That is using MSI Afterburner's On Screen Display. This will enable you to monitor how well each gpu is performing, how much its being used as well as how hot it is running. Its very handy and i strongly recommend all crossfire users to use it. That way you can be sure you're getting the most from your gpu's all the time and things are working as intended. You can also set up a toggle key to enable and disable the overlay at any time, should you find it irritating while gaming. To set this up do the following.

First set up a toggle key to turn the OSD on or off. I use F8. Go to settings, then on screen display.


Image


Now go to the monitoring tab. Change hardware polling period to 1000. That means the overlay will update once a second.


Image


Now we need to set up the OSD itself to display the desired information. To do this what we need to do is. Tick and activate each of the hardware monitoring graphs under this section. So you tick GPU 1 Temp, then go down to Show in On-Screen Display and put a tick there. Then you go to Override group name and put a tick in there. Name it GPU1. Now do the same for GPU 2 Temp. This time when you get down to override group name make sure you put in GPU2 and not GPU1.


GPU1
Image


GPU2
Image


I recommend you set up the following for GPU1/2. Make sure you tick override group name and keep naming the relevant part GPU1 and GPU2. You want all GPU1 info on one line and GPU2 info on the next line below it.

GPU1 TEMP
GPU2 TEMP
GPU1 USAGE
GPU2 USAGE
GPU1 CORE CLOCK
GPU2 CORE CLOCK
GPU1 MEMORY CLOCK
GPU2 MEMORY CLOCK


You can also monitor other things like fps, frame times, vram and dram usage. I think these are very handy to monitor, particularly fps. So i'd recommend setting up overlays for these as well.


Note under Framerate and Frametime you're not able to override group name. So all you do is tick Show in On Screen Display, like so.


Image


If you do decide to monitor memory usage and ram usage then i suggest you use override group name on both and have the name as MEMORY, in caps. If you use the same override group name on both it will put them on the same line on screen. It looks neater.


Image


You can also add cpu temp + cpu usage to the OSD as well if you want. Just follow the same instructions as above to add those.


Now we need to tweak the overlay so we can see it easily while running 3D applications. It needs to stand out so we can easily read it. For this we need to open RivaTuner Image which will be in your taskbar somewhere near the MSI afterburner icon.


With RivaTuner open, go to 'On Screen Display Shadow' and change it to on.


Image


Now we need to change the colour of the text so it stands out well against backgrounds. To do that click the purple On Screen Display Palette. Select white as the primary colour and black as the secondary colour.


Image


Once all that is done and you're happy its time to play some games and check out that overlay. Pay attention to the GPU Usage. Look out for the percentage sign that is displayed. This will tell how much each of your gpu's is being used. You want to see this at 90-99% on both gpu's ideally. If you don't it could be a sign that you're cpu bottlenecked or there is something else wrong.


Here is what the overlay should look like in game.


[spoiler]Image[/spoiler]


Here's what you should be looking out for in games. Both gpu's showing at 90-99% with crossfire running. The GPU usage is on the top line, after the temp. Below that i have cpu temps and cpu usage. I use this to monitor cpu bottlenecks.


[spoiler]Image


Image[/spoiler]


Image

User avatar
huddy
Lieutenant
Lieutenant
Posts: 2459
Joined: Mon Nov 19, 2012 9:11 pm
Location: Chelmsford UK
Contact:

Re: How To Make Sure Crossfire Is Working Correctly?

Post #2 by huddy » Mon May 12, 2014 5:02 pm

Moved.. witha slight edit at top.. thanks for contribution Matt... would you like a contributor rank for your profile status?

User avatar
Frenzic
Warrant Officer
Warrant Officer
Posts: 1359
Joined: Wed Nov 21, 2012 12:01 am
Location: Woodbridge, United Kingdom

Re: How To Make Sure Crossfire Is Working Correctly?

Post #3 by Frenzic » Mon May 12, 2014 5:38 pm

Good guide, x-fire or sli one day maybe :)
i7-4930K @ 4.4GHz|ASUS RIVF|Gigabyte GTX 780 Ti WF OC SLI|
16GB HyperX Beast 2400MHz|Corsair H80i|Corsair RM1000|
OCZ-Vertex450 256GB SSD|Corsair Carbide 500R|BenQ XL2720T

User avatar
OverFienD
El Presidente
El Presidente
Posts: 2928
Joined: Tue Nov 20, 2012 7:00 pm
Location: Parts unknown

Re: How To Make Sure Crossfire Is Working Correctly?

Post #4 by OverFienD » Mon May 12, 2014 9:31 pm

Very good work Matt.
i7-4790k//MSI Z97 MPOWER
8GB G-Skill DDR3-2666//R9 290 Windforce OC

CPU-i3 4130 @3.4//Asrock H81M-ITX
Case-Coolermaster 120
//PNY Geforce 460 GTX 1GB
http://steamcommunity.com/profiles/76561197971927155/

User avatar
Gregster
Captain
Captain
Posts: 2883
Joined: Thu Apr 17, 2014 1:57 pm
Location: Harwich, Essex
Contact:

Re: How To Make Sure Crossfire Is Working Correctly?

Post #5 by Gregster » Tue May 13, 2014 11:34 am

Great guide Matt and very handy :)
Image
3930K @ 4.625 - Tri SLI Titans - RIVF - 16GB Avexir 2133Mhz
EVGA 1300W G2 - XSPC H2 case - Fully water cooled with EK/XSPC
Asus ROG Swift Monitor - Logitech G19/G502/G25 peripherals

User avatar
Bigmender
Corporal
Corporal
Posts: 334
Joined: Tue Aug 26, 2014 5:17 pm
Location: Harwich. Essex

Re: How To Make Sure Crossfire Is Working Correctly?

Post #6 by Bigmender » Sun Aug 31, 2014 6:36 pm

great guide I used the method with afterburner and set up the overlay as you explained. when playing bf3 both my GPU's are using the same percentage but they were varying between 35%-50% In the guide it said both GPU's should be running 100% or close does this mean something is wrong? I tried testing on bf4 also but couldnt get into a server it would just crahs on the loading screen. but with it off i can play fine.
Intel I7-4790k @4.4 ghz
Asus Maximus 6 Extreme Z87
XFX AMD RADEON FURY X
NZXT phantom enthusiast case - white


Return to “Useful Guides”




  Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest